Bier uit blik is beter?
Bier is al jarenlang één van de populairste dranken die wereldwijd gedronken wordt. Over de hele wereld wordt ongeveer 1,9 miljard hectoliter geproduceerd. Stiekem vinden wij die nostalgische houding bijzonder interessant en lekker kneuterig. Echter zien wij steeds meer brouwerijen over gaan om haar bieren te verpakken in blik. Waarom doen zij dat? Via deze blog lees je meer informatie over het imago en de verschillen met de bieren op de fles…
Het imago van bier uit blik
Bier uit blik kampt zeker met een imagoprobleem. Vooral in Nederland en België kijken we met weinig optimisme naar een biertje die uit blik wordt gedronken. Dit heeft er vooral mee te maken dat we denken dat bier uit blik goedkoop is en zelfs een beetje ordinair. Vaak associëren we dit met het zogeheten tokkievolk en zwervers. Op het moment dat je een verjaardagsfeestje geef je jouw gasten nog steeds een flesje bier. Maar waarom? Misschien omdat het chiquer staat? Grote bierbrouwerijen zoals Heineken hebben al jaren de pilsener ook op blik beschikbaar. Dit is natuurlijk met een reden. Wellicht wordt het in Nederland en België ook eens tijd om wat minder kritisch te kijken naar bier uit blik?!
De smaak van bier uit blik
Nog steeds denken veel bierliefhebbers dat de smaak enorm wordt beïnvloed door bier in blik te verpakken. Dat is ook niet zo vreemd. Niet zo lang geleden werd blik onbehandeld als verpakking ingezet. Het blikmetaal gaf vervolgens een bepaalde smaak af, die je doet denken aan de smaak van bloed. Niet al te fris dus! Natuurlijk is ook deze bewerking verder geëvolueerd. Diverse coatings voorkomen dat het blik een onaangename smaakafgifte veroorzaakt. Vaak hebben flesjes nog een schroefdop, waardoor zuurstof zich gemakkelijk kan voegen bij het gerstenat. Hierdoor gaat de smaak achteruit en is het bier vaak niet lang houdbaar.Wat ons betreft dus geen reden om bier niet uit een blikje te drinken.
De voordelen van bier uit blik
In veel opzichten is blik een betere manier van verpakken dan een flesje bier. Niet per se wat betreft de duurzaamheid, maar wel qua transport van de brouwerij naar de winkel en de consument. Milieucentraal stelt dat statiegeldflessen nog steeds beter zijn voor het milieu. Maar blikken gaan wel minder snel stuk en zijn lichter qua gewicht. Ook zijn blikken makkelijker stapelbaar en dus makkelijker op te slaan en te transporteren. Bovendien heb je geen (statiegeld)kratten meer nodig. Niet alle flesjes en kratten zijn in te leveren in de supermarkten, waardoor er veel glaswerk en bierkratten rond blijven zwerven.
Licht is één van de grootste gevaren van bier
Wat veel mensen niet weten is dat licht één van de grootste vijanden is van bier. Zodra een flesje te lang in het daglicht heeft gestaan, ontstaat een onaangename geur. Deze geur wordt vaak omschreven als muf en kattenpis. Misschien dus wel het grootste voordeel is dat door het verpakken in blik het daglicht niet bij het brouwsel kan komen. Hierdoor blijft de smaak altijd goed bewaard. En wanneer je het blikje uitschenkt in één van de mooie speciaalbier glazen, merk je er al helemaal niets van.
De verwachting van bier uit blik
Onze voorspelling is dat steeds meer brouwerijen een blikserie toe gaan voegen aan het assortiment. Niet alleen de pilseners of weizenbieren, maar juist ook de echte craftbieren. Waarschijnlijk ontstaat er in Nederland en België nog een ware rel, omdat niet alle bierliefhebbers hier aan toe zijn. Hopelijk helpt onze blog deze bierliefhebbers iets optimistischer te zijn. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!