Populaire soorten bierglazen

 

Welk bierglas hoort bij welk bier? Wil je optimaal genieten van een heerlijk speciaalbier, dan kun je niet anders dan het bier uit een bijpassend bierglas te drinken. Waarom? Het glas heeft namelijk enorm veel invloed op de geur en de smaak. Maar welk glas hoort bij jouw favoriet?

Tulpglas

Een tulp is een van de meest veelzijdige glazen en is vooral bekend van Duvel en La Chouffe. De vorm van het tulpglas houdt de aroma’s bijzonder goed vast en de ruimte die overblijft is zeer geschikt voor een mooie en grote schuimkraag. De meeste biersoorten komen uitstekend tot hun recht in een mooi tulpglas, en vooral de Belgische bieren. Ondergistende bieren (pilsener), witbier en weizen zijn de weinige uitzonderingen op deze regel.

Fluitje

Iedereen kent het fluitje wel. Het fluitje is een typisch Nederlands glas. Het fluitje kenmerkt zich door zijn langwerpige, rechte en smalle vorm, waardoor de schuimkraag langer vast wordt gehouden. Het bier wordt daardoor beschermt tegen zuurstof. In theorie zou hierdoor oxidatie tegen worden gegaan, maar de praktijk leert ons dat deze relatief kleine glazen vaak leeg zijn, voordat zuurstof ook maar een enkele rol van betekenis kan spelen. Dit bierglas is perfect voor een Pilsener of een Lager en heeft een inhoud van 20cl.

Vaasje

Bestel je graag een pilsje in Nederland, dan krijg je vaak de vraag of je dan een fluitje of een vaasje wilt. Het vaasje is een taps toelopend bierglas, dat gemakkelijker vasthoudt dan een fluitje. Dit glas heeft dezelfde vorm als een shaker, waar cocktail in worden geschud en heeft een inhoud van 25cl.

Pint

Vergelijkbaar met het vaasje is de in Engeland meeste gebruikte bierglas, de pint. Dit glas is typisch voor Engelse bieren, Amerikaans bier, IPA’s, Stouts en Porters. De vorm in het glas zorgt ervoor dat het makkelijker is om vast te houden. De condensatie aan de buitenkant zorgt er namelijk voor dat het bierglas niet zo snel uit je handen zal glippen.

AnDer

De AnDer, ook wel Hét proefglas. De AnDer is één van onze favorieten en jij als echte bierliefhebber hebt hier waarschijnlijk ook vast weleens van gehoord! Het bierglas is ontwikkeld door biersommelier André Köppen en bierconsultant Derek Walsh, vandaar de naam.

De bierglas is een perfect glas voor bierproeverijen. De aroma’s blijven namelijk goed hangen in de ronde bolling en de nauwe sluiting van het glas. Onderin zit tevens een reliëf in het glas verwerkt, wat een optimale schuimkraag geeft. Ideaal om goed bieren te proeven én ruiken! TIP: Probeer eens een bier met veel hoparoma’s uit een vaasje en een AnDer glas te drinken. Een wereld van verschil!

Kelkglas / Bokaal

Een kelk of bokaal wordt vaak gebruik voor typische Belgische bieren, zoals de tripel, dubbel, blonde of adbij- en trappistenbieren. Deze bierglazen kenmerken zich door de ronde en open, waardoor de aroma’s van de geurige bieren beter vrijkomen. De optionele gravering op de bodem van het glas zorgt voor een mooie en stabielere schuimkraag.

TIP: Wil je dat de temperatuur van het bier langer behouden blijft? Zorg er dan voor dat je het bierglas aan de poot vasthoudt!

Weizenglas

Het weizenglas komt van oorsprong uit Duitsland en is dan ook zeer geschikt voor Duitse Weizen bieren. Het bierglas kenmerkt zich door zijn smalle en hoge postuur en heeft een inhoud van maar liefst 50cl.

TIP: Bij het schenken van het bier is het zeer belangrijk dat het glas goed schuin wordt gehouden, op ongeveer 45 graden. Schenk het bier niet in één keer leeg, maar zorg dat er ongeveer 10 tot 15% van de totale inhoud in de fles blijft. Schenkt rustig, de schuimvorming kan er namelijk voor zorgen dat het weizenglas gaat overlopen. Zonde van het bier als je het ons vraagt! Wals vervolgens een aantal keer goed rond en schenk het glas vol. Door het walsen komt de gist onderin de fles goed los. Als je dit vervolgens bijschenkt ontstaat er een mooi wolkje in het bierglas, waardoor een natuurlijke vertroebeling ontstaat. En voila, het perfecte weizenbier staat voor je!

Teku

De Teku is een bierglas, afkomstig uit Italië. Dit bierglas heeft veel weg van een wijnglas en wordt dan ook beschouwd als het beste allround glas. De Teku kenmerkt zich door zijn vrij brede onderkant, die omhoog steeds smaller wordt. De vorming van het bierglas zorgt ervoor dat de aroma’s perfect vastgehouden worden, waardoor je het bier goed kan ruiken en proeven. Omdat dit bierglas een echte allrounder is, zijn er ook maar weinig biersoorten die niet geschikt zijn om uit dit glas te drinken, zo zijn de Pilseners en lagers zo ongeveer de enige soorten die je niet uit dit glas kunt drinken.

TIP: Heb je een bierproeverij, kies dan voor een Teku of AnDer om je bier uit te drinken. Heb je beide glazen niet in huis, dan is een wijnglas ook een uitstekend alternatief!

Pull

Wie kent dit glas niet? De pull is het grootste en dikste bierglas dat er bestaat. Dit bierglas wordt gebruikt voor het Oktoberfest in Duitsland. De dikte van het bierglas zorgt ervoor dat het bier goed koel wordt gehouden en tevens kan er uitstekend met dit glas geproost worden, zonder dat het glas breekt (althans niet snel!). Welke bieren kun je het beste drinken uit een pull? Dat zijn de Duitse lagers, Belgische witbieren en uiteraard Oktoberfestbieren!