World IPA day

Iedere eerste donderdag in Augustus is het World IPA Day. Een dag waarin aandacht wordt besteed aan de India Pale Ale. En terecht dat deze bierstijl internationale erkenning krijgt. Wereldwijd worden IPA’s steeds populairder onder de bierliefhebbers. World IPA Day wordt niet gesponsord door een biermerk, maar heeft als doel om extra aandacht te genereren. Deze dag brengt bierbrouwers en bierliefhebbers dichter bij elkaar.

Even terug naar het begin

Laten we even terug gaan in de tijd om het geheugen even op te frissen. De bierstijl India Pale Ale is een afgeleide van de bierstijl Pale Ale. Deze bierstijl betekent simpelweg “Blond Bier” en ‘India’ staat gewoon voor India, niet meer en niet minder. Dankzij het Engelse kolonialisme en de handel met India is deze naam uiteindelijk ontstaan. Vanaf de 17 e eeuw had Engeland steeds meer kolonies in handen. Het transport verliep vooral via (zeil)schepen. Vanwege de lange duur van het transport (duurde soms wel 4 maanden) verstreek de houdbaarheidsdatum van het bier dat werd getransporteerd. En hier waren de Engelse aristocraten op zijn zachtst gezegd niet heel blij mee. Meesterbrouwer George Hodgon van de Bow Brewery heeft bedacht om extra hop toe te voegen aan het brouwproces, zodat bieren langer houdbaar bleven. Zo konden de Engelse aristocraten ook ver van huis in hun behoefte worden voorzien. Logischerwijs kreeg dit type bier dan ook de naam India Pale Ale. Wat ons betreft een prachtig verhaal en daarom schenken wij ook aandacht aan World IPA Day!

Het fruitige karakter van een India Pale Ale

Vooral het fruitige karakter is het belangrijkste kenmerk van de IPA. Liefhebbers over de hele wereld waarderen de fruitige aroma’s in combinatie met een verfrissend bittertje. Het ingrediënt “Hop” is hier verantwoordelijk voor. Hop (ook wel Humulus lupulus genoemd) is familie van de hennepplant. Zowel in Nederland als België groeit de hopplant in het wild, maar inmiddels wordt over de hele wereld ook hop geteeld. De hopbellen (vruchtkegels) worden als extra smaakmiddel toegevoegd in het productieproces bier. Bovendien zorgt dit er voor dat het bier langer houdbaar blijft en er een bittere smaaksensatie ontstaat. Tot slot zorgt de hop voor een fantastisch aromapalet van tropische vruchten. Heerlijk fris!

I.P.A. & Foodpairing

India Pale Ale’s zijn hot, net als foodpairing. Op ieder festival zijn foodtrucks zichtbaar omdat eten steeds belangrijker wordt voor de consument. Net zoals het beroep wijnsommelier, kun je tegenwoordig een opleiding tot biersommelier doen. Tijdens deze opleiding wordt je opgeleid tot echte bierkenner. Ook hier krijg je te maken met foorpairing, omdat inmiddels is bewezen dat smaken door elkaar kunnen worden versterkt of juist afgezwakt. Speciaal voor jullie zijn wij daarom op onderzoek gegaan. IPA’s hebben een sterk, bittere smaak en daarom raden wij aan om deze bieren te drinken in combinatie met onderstaande gerechten:

  • Pittige snacks. Dank hierbij aan vlammetjes, bitterbal, saucijzenbroodje of pizzapunt met salami. Het vet in de snacks wordt afgebroken door de hop, waardoor de smaak nog intenser wordt. Daarnaast neemt de intensiteit van de hop in het bier af. Hierdoor is jouw IPA nog makkelijker weg te drinken en een dorstlesser geworden!
  • Chinees eten. Vaak is chinees eten aan de vettige kant. Om dezelfde reden als bij pittige snacks wordt het vette voedsel afgebroken door de hop. Daarom zie je dat veel mensen vaak een bier (en hopelijk een IPA) drinken bij een Chinees restaurant.
  • Kruidige gerechten zoals Curry. Wanneer je jouw kruidige gerecht extra smaak wilt meegeven, dan zou je daar een IPA bij kunnen drinken. De hop versterkt namelijk de kruiden geldt hier dus als een smaakversterker.